OVO NIJE BORBA PROTIV TERORIZMA OVO JE ZLOCIN

Juce je statecounter na mom blogu zabiljezio rekordan broj posjeta iz Izraela. Zbog toga su ove slike upucenje gospodi koja posjecuje ovaj blog od samog pocetka mog pisanja.

Gospodo draga, znam i razumijem kroz sta ste prosli kroz istoriju… Ali ovi zlocini ne mogu da budu opravdanje za sve to.

91 komentar

  1. Svaka casta sto si postavio ove slike, a ovaj naslov je mogao i biti “OVO NIJE BORBA PROTIV TERORIZMA, OVO JE TERORIZAM!!!”
    Ja sam na svome blogu postavio jedan tekst gdje se Liban uporedjuje sa Srebrenicom, i kada sagledas to dvoje, vidis koliko slicnosti postoje!

  2. sta mozemo reci na ovome uzasu i zlocinima, plakati i moliti se da nam sve te zrtve oproste zato sto neznamo svi zajedno vrisnutiiiii ko god da smo i idemo ka libanu da spasavamo sta mozemo jos.
    oooo,! vi u toj ludoj i fasistickoj zemlji gdje cete se zaustaviti? kad nema vise ni jedne duse da zaplaceeee??????

  3. @jedna koja zivi u izraelu: nema opravdanja ovom sto se desava u libanu,nemaaaa!oni sto to rade i oni sto ih pridrzavaju nemozemo ih smatrati da su ljudi, ne, krv je u njihovim ocima , zlo u dusama , explosiv u rukama ,smrt u srcima! kako ce sve ovo da se zavrsi to samo oni znaju!isus je rekao: ko seme vjetar poznjece oluju! nebila ja u vasim vjetrovima o narode sljepi, vi ste glasali za tu politiku pa cete poznjeti sta ste htjeli da vam raste…

  4. Teroriste treba iskorijeniti, i zato treba dati punu podrsku Izraelu. Zbog toga U.S. vlada u potpunosti odobrava ovu akciju koja ce eliminirati teroristicke elemente u Libanonu.

    Da vas pitam, generacijo:
    ko je iskopao tunel iz Gaze koju je Izrael napustio prije skoro godinu dana, pobio granicare, oteo jednog ranjenika, i odbija da ga pusti, trazeci oslobadjanje, ni manje ni vise, nego svih zatvorenih i okrivljenih palestinskih terorista?

    Ko je usao na teritorij Izraela iz juzne “demilitarizirane” zone Libanonu, pobio granicare, oteo dva tesko ranjena granicara, i trazi, za divno cudo, isto kao i njihovi saveznici iz Gaze?

    Ko terorizira civilno stanovnistvo nasumce gadjajuci naselja u sjevernom Izraelu iz “demilitarizirane zone” iz koje se Izrael povukao prije 6 godina, koristeci potporu iz dvije Izraelu neprijateljske zemlje, koje jednoj legitimnoj drzavi uskracuju pravo na postojanje.

    I jos jedna vrlo bitna stvar. Porucio bih svim holokaust revizionistima, proislamskim teror-simpatizerima, muslimanskoj braci sa zaostalim mind-setovima i inima sa slicnim nazorima, ukljucujuci i pisca na ovom blogu o kojem neminovno dovoljno saznajem kroz skriptu blogger.ba i ip lokaciju, da se kane islamsko-fundamentalistickih ciljeva, i prestane sa prljavom jednostranom propagandom. Samao da vas upozorim, radeci za americku vladu, zaduzen sam da i vas, izmedju ostalih prijetecih internet ratnika sa Balkana, drzim pod prismotrom. Tek toliko da znate. Pozdrav sa Long Islanda u nadi da cete uzeti ovo za ozbiljno.

    SJN

    I molim vas jos jednom, ostavite Izrael na miru!

  5. “……….. o kojem neminovno dovoljno saznajem kroz skriptu blogger.ba i ip lokaciju, da se kane islamsko-fundamentalistickih ciljeva, i prestane sa prljavom jednostranom propagandom. Samao da vas upozorim, radeci za americku vladu, zaduzen sam da i vas, izmedju ostalih prijetecih internet ratnika sa Balkana, drzim pod prismotrom. Tek toliko da znate. Pozdrav sa Long Islanda u nadi da cete uzeti ovo za ozbiljno………”

    Ha ha ha hahaha ha ha ha. Odavno mi suze nisu ovako frcale po monitoru. Kada ovo ispričam raji u džematu, upišaće se od smijeha, a Pospanku su se sigurno noge odsjekle do kukova. Legenda si, ko god da si. Ha ha ha ha ha haaaaaaa!!!!!!

    Molim te da i moje adrese uvrstiš među ove koje pratiš, jer goreg od mene stvarno nema.

    Pozdravi Condi i idi beri narandže!

  6. ne pishem puno komentara. ali kad ovako nesto vidim ne mogu a da se ne javim.dokle vishe zlotvori ubijati djecu i proglasavati borbom protiv terorista.sve je ovo ponovo izrezirana prljava igra od stane jevreja(cifuta) i amera.da bi se napala naj vjerovatnije sirija.prvo atentat na bivseg premijera libana.okrivi siriju da bi povukla svoju vojsku,zatim napadni ponovo liban da bi se sirija umjesala taman razlog da je ameri napanu sta bi sve je to borba protiv “terorizma”tj. nas muslimana svi smo mi teroristi.

  7. @sa jerushalam ny! jadno stvorenje!ima osoba koje rjeci sto si rekao ne plase, istina izadje na svoje pa kad tad!jadnice pa ko da siiiiii!i tebi su oprali mozaaaaak!pa u svima vidis teroriste, a mi ti se jadan ne plasimooo!lako je biti jak sa svim oruzjem sto imateee! ali ce jednog dana i vama biti krajaaa!mnogi su na ovom svjetu mislili da su jakiii-ali i njima je neko doso kraja kada tadaaaa!ne zaboravi da ces jedan dan vidjeti ispred sebe oci ovih svih sto umiru i njihov pogled ce te zaleditiii i u pakao otjeratiii! pa ko ce tebi tad pomociiii???

  8. Joj ovog SA-Jerushalam-NY, poslije Pospanka nabijem te i ja na ono da osjetis u na svojoj kozi kako boli. A oko ovih slika sto je pospanko stavio nemam rijeci, isti su ko i Cetnici koji su harali po Bosni i ubijali nevine ljude koji su bili naivni i svima vjerovali. Citav IZRAEL a u to spada USA su najveca fabrika terorizma i za to cete biti uvjek prokleti.

  9. Oprezno ljudi,
    izgleda da ovde ima i agenata.Vjerovatno su iz grupe TNT dobili zadatak od CIA (ciuuuu…)a mozda i od Petougla da prate internet-mundje. Ako primjetite na svom parkingu jednu osobu vrlo kratkog rasta i sa ogromnim nosom, na glavi karirani kacket, tamna odjeca (djeciji broj i opet preveliko), cudnovat amblem na ledjima jakne (FBI) onda je to garantovano SA-Jerushalam-NY. Zovnite u tom slucaju diskretno nekog klinca sto se igra u blizini (I razred osnovne dovoljno), dajte mu za sladoled i zamolite ga da prvo isuta a onda otjera gore navedeno sumnjivo lice i nece vam poslije toga garantovano vise dosadjivati.

  10. posto su pospanko i mirza vrlo fine i kulturne osobe, a ne kazem da ja nisam, i ne zele da se vulgarno izrazavaju, zato cu ja u njihovo ime da kazem ono sto su i jedan i drugi mislili reci SA-Jerushalam-NY, a to je, ma nabijemo te na kurac, i tebe i tvoj posao za americku vladu. eto sad pa se klati dok ne dosadi. jesam pretjerao, znam , do mene je

  11. Sa-Jeruzalem-NY

    Samo da podsjetimo cijenjeno citalastvo – ko u Americi radi u drzavnoj birokratiji. Samo propaliteti koji nisu ni za sta drugo sposobni. Zasto? Zbog beneficija, dobrog zdravstvenog, penzionog, dosta odmora i jako nekompetativnog posla koji garantuje da jednom kad sjednes u fotelju u njoj ces i ostati sljedecih 30 godina. Ko u Americi ide u profesionalnu vojsku? Samo propaliteti koji nisu ni na cemu drugom mogli izgraditi svoje karijere, primjera radi – koji je % Jevreja u Americkoj vojsci? Koji je procenat to vas iz NYC koji sluzite Uncle Sama – i – borite se protiv terora, ne kompjuterom vec – s puskom u ruci. A, pa nema. Nije Jevrej lud. Ako se korektno sjecam, 1992-ge, Israel je izvukao vecinu preostalih Jevreja Sarajeva – odrasle ljude, zene i dijecu. To sto ste u Sarajevu bili 400 godina nije vas obavezalo, da nesto za njega i ucinite i stanete braniti grad koji je jednako bio vas kao i bilo kojeg drugog dobronamjernog covjeka. Ali to nije bio “vas” rat – ovaj – protiv Palestinaca izgleda jest. Pricam sa familijom mjesano Jevrejsko-muslimanskom – u Kanadi. Dvije kcerke. Izasle u Zg konvojom. U ambasadi Izrelskoj – odmah mjenjaj ime. Nema sutra. Isti dan. Ako ces u Izrel, ime ce biti Jevrejsko ne slavensko. Ako ces u Izrel kao djevojka od 19 godina ici ces u vojsku, 12 ili 18 mjeseci, slagacu. To je ta dobrota sto je ljude spasila 5-godisnjeg rata da bi im podarila – vjecni rat. Jer ce biti vjecni, ako se ovako nastavi. Zato si ti – rekao davno – jebo Israel idem u Ameriku a neka Kazarsko seljastvo (znaci Tursko pleme, samo da napomenem ko to cini 80% Jevreja na zemlji dana) Askenazi Jevreja – budu nositelji krvavih nozeva a ne ovo malo Sefarda sto prezivi sve pokolje i progone – i to uz pomoc onih na koje ste se u najvecoj mjeri nasrnuli danas. Jel tako? Jel posteno? Nije. Jel ispravno? Nije. Zao mi je svakog nevinog covjeka, ali fasizam ko siri – dabog da kafenom kasicicom zakopao i zadnjeg clana familije. I to vrijedi – za mene prvog – pa do zadnjeg.

    I jos nesto. Nemoj da uzimas mnogo – Ameriku u svoj vaz i busas sa njom u svoja prsa. Zna se tacno i jako dobro koliko vas tetose – Amerikanci. Izgubio je Al Gore izbore zbog kandidovanja Jevreja za podpredsjednika. Ovo je zemlja White Anglo Saxon Protestanata – a ne Jevreja. Vas vaz ne dopire dalje od NYC. To je vas ghetto. U ostalim djelovima Amerike – imas da ljubis ruku Bijelog Covjeka, narucito na Jugu – jer ukoliko su Arapi teroristi – i vi ste. Isti ste narod. Semitski. Isti vam je pozdrav – mir, sa tobom, u tebi. Iste obicaje imate (sunet i kosher). Slicnim pismom pisete. U cemu je razlika? To s cim se ti ponosis – treba neko drugi da se stidi, jel? Il’ da glavu izgubi – zbog toga?

    Izreal nece biti ostavljen na miru. I mi – ovdje nemamo nista s tim. Niti se pitamo, niti odlucujemo. Ali smo svjedoci da je vec 60 godina Izreal kreator i stalni pokretac, inicijator, motivator modernog terorizma. Film Minhen je potvrda svega toga. Potvrda – da jos od 1970-tih kad je terorizam bio faktor X – postojale su mnoge grupe koje su se u ime Izrela bavile s njim. A ljudi kao ti – koji pretpostavljam, nisu imali nikakve veze i zivjeli su svojim malim i mirnim zivotom – negdje na Balkanu – su dozvolili da im takvi sa jednom ideologijom kompromituje vjeru i porjeklo i da radi nje – budes primoran zauzimati stavove jednake onima koji su punili Ausvic, Jadvigu i Jasenovac sa tvojim predcima. Zalosno je to. Niko tebi ne kaze – da ne trebas ti voljeti Izrael kao zemlju za koju te nesto veze, ali podrzavati ono sto Izrelska vlada radi je jednako kao podrzavati Hitlera u njegovom naumu.

  12. @jedna koja zivi u izraelu,

    nisam znao da se u izraelu tako dobro govori nas jezik. otkud ti tamo. da se nisi uslepala u onoj turi s uvezenim jevrejima iz rusije u neku od tako prefidno nazvanih “tampon zona” koje su nekad predstavljale imanja, kuce palestinaca koje izrael progoni u zadnjih 60-godina.

  13. ja samo cekam odobrenje – da saljemo e mail ili telefoniram u sarajevsku americku ambasadu s prevodom onog sto je njujorcanin napisao, da vidimo ko to od jevreja iz bosne trenutno radi u njuroku za njih a naseljen je na long islandu i ima incijale koje on ima, pa da vidimo malo kako to fercera.

    nas bosanaca ovdje 300.000 u americi je doslo prije 10 godina, placamo porez, postujemo zakone da bi jedno djubre ciftusko sebi za pravo uzimalo da nesto kaze u ime drzave za koju ga ja placam da radi. picka li ti materina djubretarska razumijes li ti mene. i jos nesto. ne trebas ti mene i nas da trazis. bices pronadjen pa kad te sutnu s pozicije administravica na welfer mozes odmah pakovat se i lacat sablje u zionistickom carstvu na koje svrsavas.to ti ja kazem ispred 70.000 bosanaca u st.louisu – pa ti cackaj mecku.

  14. zalosno je to narod koji je toliko toga propatio, najvise u II svijetskom ratu upravo to sada radi drugom narodu, i to kome muslimanima. Ko im je uvijek pruzao utociste, od Medine za vrijeme Muhammeda a.s. preko Anadaluzije pa kada su protjerani zajedno sa muslimanima odatle presli su u muslimanske zemlje, od Mediteranskih sve do Osmanskog carstva, gdje su uvijek postovani i uvijek pazeni
    Kada su u evropi spaljivali sve pripadnike druge religije Jevreji su se mogli slobodno kretati od Andaluzije do Indije. Zbog cega sve ovo?
    mnogih evroski rabini govore o tome kako je Izrael zapravo na tuđoj zemlji, odkud odjednom ta netrepeljivost muslimana, da ne bih upotrebio riječ mržnja, pa Izrael mora biti čisto jevrejski, kada ste zivjeli zajedno sa muslimanima toliko stoljeca kako to da im sada priređujete sve ove grozote

  15. Joooooj sto se napaliste na glupu provokaciju. Covjek se malo salio :)))
    Sta za mene nije sala je ovaj neskriveni fasizam i pominjanje “majke cifutske”, “iskorijenjivanja mrskih cifuta” (genocid?) Niti su svi Jevreji svijeta u Izraelu, niti svi Jevreji donose odluku o ratu i miru, niti su svi neki povampireni cijonisti, niti ove zlocine svi Jevreji (cak ni svi u Izraelu!) podrzavaju. Ne dozvolite da budemo primitivni kao neke nase komsije i da zaboravimo sta je genocid cim prodje 11.7.

    I jos nesto. Shvatite, ljudi, da nisu povod ni dva ni 200 otetih vojnika, niti unistavanje Hisbolaha, niti rusenje Bejruta, vec da se iza toga kuha mnogo mnogo vece zlo.

  16. Nije mi bila namjera da iznudim salvu uvreda na moj racun, ali roque je u pravu kada kaze da ovakva situacija pomaze pri otkrivanju pravog lica pojedinaca i njihovih tragova takodjer.

    roque, s duznim postovanjem, nisam se salio. Iznio sam neke stvari iznerviran pristranim postovima pisca ovog webloga koji je u svojim stavovima dosta zastranjuje u teror-simpatizerskom smjeru, i vec je preveden u arhivi i u sistemu, upravo tamo gdje i pripada. Ovim pristranostima se truju svi pojedinci podlozni stetnom uticaju pro-teroristickih agitatora, i sto je najgore mladi ljudi sa bosanskog govornog podrucja, koji u normalnim uslovima svjetske afere ne posmatraju kroz oci pisca ovog bloga.

    za neko_iz_mase
    Slobodno saznajte ko sam i sta sam. Ako treba uputicu vas i na moje pretpostavljene u Homeland Security odjelu, pa se njima izjadajte. Ako vam treba njihov email, samo recite. Ja nemam namjeru da se krijem od pro-teroristicki nastrojenih pojedinaca koji bi vrlo lako mogli kompromitirati svoj polozaj u ovoj zemlji, makar oni bili medju novim “ponositim” drzavljanima, a ustvari najvecim dijelom sirotim, ruralnim i neukim izbjeglickim pukom koje je ova zemlja spasila, a koji u znak “zahvalnosti” zastupaju stavove protivne vladi Sjedinjenih Drzava. Sistem radi za sve nas, odnosno i za vase dobro, bez obzira na vase privatne stavove. Poruka za citaoce ovog bloga koji zive u U.S.A. bi bila:
    razmislite dobro sta radite!

    SJN

    I ostavite Izrael na miru!

  17. Ja bi samo da se pridruzim nabijanju na specifican organ ovog klinac-palac-specijalca, cisto nek ima i moju IP adresu lol, mislim ako se pozeli nabijanja da zna gdje me moze naci.
    P.S. Povedi i Condi, dala bi se i ona nabit’!

  18. Ja bih samo da ovdje stavim jedan citat, ako smeta izbrisite ga. Radi se o najstarijem i najvecem groblju Jevreja u Europi, poslje onog u Pragu. Da, niste pogodili. Groblje se nalazi u Sarajevu. Bilo je cijeli rat na prvoj liniji. O stanju istog govori citat kao i o nekim velikanima koji su tu sahranjeni. O renovaciji groblja se brine – mala komuna od 700 Jevreja koliko se procjenjuje da ih je danas u Sarajevu, dok “nasi” novopeceno Americko – Izrelski Jevreji – utiru neke nove staze revolucije – tamo odakle su, i gdje su im predci sahranjeni, gdje je valjda sveta zemlja, najsvetija, mani Bosnu i Izreal, nice korov, a prijetnja je i odron zemlje. Da ne duljim za poznavaoce Engleskog jezika ostavljam ovaj citat – na obraz onima koji brane Izreal dok im predke kisa sapira na povrsinu zbog stanja cjelokupnog terena zabiljezenog u Oktobru 2005-te.

    “The old Jewish Cemetery is the largest Jewish sepulchral complex in Europe after that of Prague and is of outstanding value. It records an important and, indeed, indispensable part ofthe history of the Jews since the 16th century.The symbolic value of the cemetery lies in its significance for the identity of the Jews and in itstraditional and historic value as evidence of one of the most important turning-points in the history of the Jewish people: the expulsion from the Iberian peninsula. The Jewish Cemetery
    documents certain features of the life of the Sephardim and later of the Ashkenazim in the city, as well as of the evolution of Sarajevo and the typical life of the city over the centuries.The Sephardim in this part of the world created their own unique style of tombstone which,with their house-like shape, artistic treatment and polysemic symbolic motifs, resembles noother Jewish tombstones elsewhere in the world.
    This cemetery was on the front line during the 1992-1995 war in Bosnia and Herzegovina. The main threat to the cemetery is landslide which is causing entire graves and their tombstones to shift. About 95 percent of the tombstones are estimated to be damaged.

    Amount of war or associated damage:
    Significant damage to walls; the tombstones suffered damage and have not been repaired. The Jewish Cemetery in Sarajevo is at constant risk due to the threat of landslide. The entire complex has been neglected and is overgrown. Thanks to the installation of the drainage system around the chapel during the restoration works, the chapel which was seriously at risk, reflected in wall fractures, was structurally stabilised. The rest of the cemetery is constantly at risk from the threat of landslide, i.e. the shifting of graves and tombstones. The majority of tombstones have been damaged due to either war activities (as the cemetery was in the front line during the siege of Sarajevo and it was mined), or damage caused by shifting of the graves. Paths in the cemetery are in poor condition; stairs and supporting walls have been fractured. The fence is fully demolished in places and the gates are at risk of falling in. The main gate is a danger to cemetery visitors as it threatens to collapse. Both the owners and the Municipality which occasionally organise the cleaning of the cemetery and plant arrangements wish the cemetery to be put into public use.

    Significance
    The Old Jewish Cemetery is important for both the Jewish Community and the City of Sarajevo, as it bears witness to the way of life and the historical changes that took place in this city. Its emergence marks a turning point for both the city and the Jewish Community. In the subsequent five centuries the tombstones, monuments and constructions of the cemetery recorded the events that took place here. Jews regard their cemeteries as sacred places,calling them a house of tombs, a house of life, a house of eternity. Typically, the Jews “buried” damaged books and records in a separate vault known as a Geniza, and this is the case with
    this cemetery, too. There is a formal ceremony on this occasion with traditional music. Some of the major personalities of the city rest under these tombstones: Rabbi Samuel Baruh,Rabbi Isak Pardo (rabbi from 1781 to 1810) and of Rabbi Vraham Abinun (Grand Rabbi from 1856 to 1858), poetess Laura Papo Bohoreta, writer Isak Samokovlija as well as others who have not been identified. In 1875, just before the Austro-Hungarian annexation of BiH, there were about 2,000 Jews living in Sarajevo. It was then that the Ashkenazi Jews, too, began to settle in the city; by 1879 they had already established their own community and built a
    synagogue. Before World War II, there were about 10,000 Jews living in Sarajevo. They now number about 700. The monuments built after World War II mark the victims of the Holocaust
    which is surely of utmost importance not only for the Jewish but for the wider community as well. The Jewish Cemetery is the first witness of the siege of Sarajevo, which lasted from 1992 to 1995, as the cemetery was the very line of separation.”

  19. Sta je pospanko ne svidjaju ti se ove slike? Kako to da su ti se svidjale dok su bombe padale po Srbiji i srpskim civilima i deci? Malo je drugacije kad se sve to desava nekom drugom.
    Sta kazes, ne cujem……Srbi su sve to zasluzili?
    A LIbanci nisu??? A Iracani, a Iranci, Palestinci?
    Udri Izraele dok ih ne dovedes do srednjeg veka.

  20. I dok se mi svadjamo – evo ko lezi na Jevrejskom groblju. Za kojeg najbogatija komuna na svijetu – “para nejima” – iako Agent 007 iz NY bi mogao prosetati sa tucetom slika Jevrejskog groblja niz i uz 5th Avenuiju prepunu draguljarnica, da utefteri barem koji 100.000 eurica, dollara ili KM-ova u 4 sahata, da se konacno smire oni – kojima 4 godine rata nisu mira davali – ni NATO pakt, ni 4-tvrti Cetnicki Rajh. Ali – interesatnije je ganjati kvazi teroriste i stokojake klince po internetu…

    Citat iz BiH Dana od 1-14-2005
    http://www.bhdani.com/default.asp?kat=txt&broj_id=396&tekst_rb=22

    Karakteristično je za Isaka Samokovliju da je vrijednost njegovog književnog djela brzo prepoznata. Ivo Andrić ga naziva jednim od najboljih pisaca koje je Bosna i Hercegovina dala, a Meša Selimović veli kako je Samokovlija, izuzmemo li Andrića, najbolji bosanski pripovijedač poslije Kočića.

    Malo kojem piscu ovaj atribut bosanski stoji tako dobro kao Isaku Samokovliji. Gotovo svi značajniji bosanskohercegovački pisci u današnjim su školskim programima najčešće obrađeni tek kao pisci pojedinih nacionalnih književnosti, s tim što se oko posjedovanja nekih (obično onih najpoznatijih) vodi i svojevrstan specijalni rat. Samokovlija, međutim, čak i u takvim prepucavanjima može biti jedino bosanski pisac, a Bosna se takvim piscem stvarno može ponositi. U ratu se, čini mi se, znala često ponavljati usporedba o Bosni kao hljebu u kojem su takozvani konstitutivni narodi voda, brašno i kvasac. U takvoj su jednačini Jevreji bili sol – sastojak naoko tek neznatno prisutan, no bez kojeg je konačan produkt bljutav. Ne ulazeći u politički smisao ovog poređenja, možemo kazati da se ono može mutatis mutandis primijeniti na Isaka Samokovliju i bosansku književnost.

    Samokovlijno je djelo zapravo sol bosanske književnosti. Najbolje njegove priče (poput, recimo, Mirjamine kose) izvrsne su i relevantne i u svjetskom kontekstu. Nosač Samuel je zbirka ponajboljih Samokovlijinih priča, sažet izbor iz njegovog djela koje je kao svetao i neprolazan trag iza sebe ostavio ovaj pisac, harmonični i duboko čovečni (riječi su Andrićeve) Isak Samokovlija.

  21. Da dodam jos jednu pricu na Engleskom, o dogadajima koji su se odvijali u Bosni za vrijeme Otomanskog carstva. Naime jedan od Jevreja, za kojeg kazu da je bio mentalno retardiran – je presao na Islam i prozvao se dervisem. Sto je vrijeme vise odmicalo ovaj konvert Jevrej je sve vise – radio na razbijanju i demonizaciji Jevrejske komune u Bosni i Hercegovini, te polarizaciji Jevreja i muslimana. Prica se nastavlja dervisovom smrti – nakon koje – neki od onih koji su vjerovali njegovim pricama – traze od Pase da izvrsi pritisak na Jevrejsku komunu u Sarajevu, i da traze otstetu za ubistvo dervisa zulumcara. Pasa je u toj akciji – zatvorio 10 najeminentnijih Jevreja Sarajeva i trazio kauciju za njihove glave koju je povecavao kako je vrijeme odmicalo. Medju zarobljenim je bio i tada poznati Rabbi Danon. Kako je vrijeme odmicalo – tako je situacija izgledala – bezizlaznija, sve dok Rafel Levi nije otisao u obliznju kafanu – te placuci ispricao Bosanskim muslimanima sta se desava. U toku noci 3000 Bosanskim muslimana se je okupilo i opkolilo tvrdjavu iz koje je pusteno na slobodu 10 Jevreja medju njima i Rabbina Davon-a. 10 godina kasnije Rabbie Davon se je uputio u Palestinu i umro je kod Stoca gdje je i sahranjen. Mjesto na kojem je sahranjen postalo je sveto mjesto hodocasca Sefarda iz Sarajeva sve do Drugog Svijetskog Rata.

    Citati cijele price na Engleskom, a na linku koji vam ostavljam napisano je sta se je desilo – sa Stocanima, il’ 80% muslimanskog zivlja koje je iseljeno prisilno ili otjerano u kazamate tipa Dretelj, upravo od strane HVO oficijalnim i neoficijalnih ustaskih bojovnika.

    http://www.haverford.edu/relg/sells/stolac/stolacrab.htm

    THE RABBI OF STOLAC By Stephen Schwartz

    (posted with permission of the author 4/24/99)

    Stolac — the name means “stool” in the South Slavic dialects – is a beautiful village on the river Bregava, which cuts through the bleak, limestone mountains of Hercegovina, about 20 miles southeast of Mostar, the region's main city. It is sacred to Bosnians of all faiths, and was proposed as an international cultural site by the Bosnian government. The village's surroundings include a massive deposit at Radimilje of pre-Islamic Bosnian burial monuments, or stecci, of inconceivable value for the world

    Bosnia is a country with five historical identities: Muslim, Sephardic, Serbian, Croatian, and Gypsy. Although Sephardim have been absent in numbers since the Holocaust, they once accounted for one out of six residents in Sarajevo, and their literary achievements, mainly involving poetry and song, are well known to Bosnians. But Stolac is especially important to Jews as the location of the grave of a rabbi, Rav Moshe Danon. Beginning in the mid-19th century, Sephardim made regular pilgrimages there from Sarajevo and elsewhere in Bosnia. The story of the rabbi of Stolac, as Rav Danon is known to surviving Bosnian Sephardim, reveals many facets of the mountainous country's existence, and deserves to be retold — along with its contemporary postscript.

    * * * * *

    Rav Moshe Danon did not serve as rabbi in Stolac, and was not born there; he is associated with the town only because he died near it, on the road to Eretz Israel. But the events that led to his departure from Bosnia for the Holy Land are legendary, reflected even in beautiful Sephardic balladry. The tale begins in 1819, when a mentally-disturbed Jew named Moshe Haviljo, living in the old Turkish city of Travnik north of Sarajevo, converted to Islam and took the name “Dervish Ahmed.” The title “dervish” should have indicated an affiliation with the less-rigid intellectual traditions of Balkan Muslim mysticism.

    But whatever the circumstances of his apostasy, Haviljo soon emerged as a ferocious enemy of the Jews. He posed as a holy man and miracle worker, and began inciting Muslims against his former coreligionists. Another Jew, Benjamin Pinto, went to the governor of the province, and denounced the swindles and lies of “Ahmed.” Soon theconvert died, or was killed. But in the words of a Sarajevo grand rabbi and community chronicler, Dr. Moritz Levi, writing almost a century later, “ignorant folk among the Muslims, believing the convert to be a true miracle-worker, lamented his death and complained to the new Turkish governor, Ruzhdi-Pasha.”

    The convert's death provided a prete t for Ruzhdi-Pasha to attack the Jews in general. The small and poor Jewry of Travnik did not offer much of a target, and they were left in peace. But the governor's eyes had turned to the Jews of the great city of Sarajevo; he demanded a payment of 50,000 Austrian gold groschen from them, as indemnity for the dead convert. He then ordered the arrest of ten of Sarajevo's leading Jews, beginning with Rav Danon, the outstanding Jewish spiritual leader in the country. Furthermore, the fine was increased to 500,000 groschen to be paid within three days, or the Jews would be executed.

    Panic seized the Sarajevo Sephardim as they faced a wholesale assault on their security and their rights. The situation looked extremely grim. But then a well-known Sarajevo Jew, Rafael Levi, who was greatly respected by Muslims, had the idea of appealing to his neighbors’ humanity. On the night before the hostages were to be executed, Rafael Levi went to the coffee houses where he knew Muslims met and talked, and exhorted them with an emotional description of the dreadful threat hanging over the Jews.

    The Muslims were profoundly touched, and consoled Levi for the tears he shed as he spoke. Then, “all together, as if they were one,” the Muslims swore an oath, pledging to give up their lives, if necessary, to save the arrested Jews. Before dawn the ne t morning, some 3,000 Bosnian Muslims armed themselves, surrounded the governor's palace, seized the jail, and liberated Rav Danon and the other imprisoned Jews. The Bosnian Muslims later denounced Ruzhdi-Pasha to the Sublime Porte in Istanbul.

    A decade afterward, Rav Danon left for Palestine, but he died near Stolac in 1830. Annual pilgrimages to his grave, on his birthday, June 14, were common among the Bosnian Sephardim until World War II; photographs survive of adults clustered around the Hebrew-inscribed gravestone, a sarcophagus in the unique Bosnian Jewish form, known as a “seated lion.” Sad meditation on such images has become, of course, a common experience for all writers on recent Jewish history, as, in the faces of the pilgrims, mostly women, we see many who must have died in the Holocaust. As with other such saintly Jewish monuments in the Sephardic world, the tomb was also honored by local Muslims, especially dervishes.

  22. I da, zaboravio sam napisati. Ako vas interesuje vise slicnih prica o Jevrejima na Balkanu – nabavite knjigu Sarajevska Ruza – by Stephen Schwartz.ISBN: 0863565921. Knjiga je izasla u Julu prosle godine. Tek toliko – da obnovimo svi znanje – o znanju. Jer ga manjka na svim stranama.

  23. Zile pile olabavi malo,
    naravno da ste zasluzili NATO. Prvo su bombe padale po djeci (i bebama) po Saajevu i drugim mjestima po Bosni, pa tek onda po srbiji. I nemoj da se radujes tudjoj nesreci jebli ti svi jevreji u izraeli (i sire) mater.

  24. @SA-Jerushalam-NY:
    Mali Ivica je snivao da bude tajni agent, ali se sjebao i provalio na blog komentarima, tako da mu je karijera propala. Si cuo za one tajne agente sto se zajebase kod AP Vikendasa, oni su za tebe cista 0.

    Samo da znas, ja sam opasan tip. Bio sam u Londonu, Madridu, Egiptu, Istambulu… ko zna kakvih sve pasosa ne posjedujem. Opasnost vreba iz svakog mog pokreta i svake moje rijeci. Imam plave oci, prezivio sam masakr u Bosni, naucio da rukujem oruzjem i explozivom. Naucio usput da se sporazumjeva na par svjetskih jezika…

    Nego de matereti mi posalji taj prevod, pa nam olaksaj posao sa prevodenjem.

  25. SA-J-NY.You can come over here together with your bodies from Homeland Security Department and suck my Bosnian-Muslim dick whole day and night.Here's my IP address now so Gestapo can come knocking on my door any day or night.And…bring Condy with you as well.But, before you do all that, please take a look at the pictures that Pospanko posted here and tell us if you have your own personal opinion about it, or your homies from Gestapo do all the brain work for you.

  26. bosna, vidis kakva si ti zivotinja.
    Niko nije zasluzio tako nesto, ni srpski ni bosnjacki a ni libanski civili. Padale su rakete i po izraelu a evo jos padaju. Kako mozes jednostrano gledati na stvari jebo ti tvoj bin laden mater. Ja nikada ne bi mogao da se radujem tudjoj nesreci ali sam za da se hezbolah unisti totalno jer su oni sve ovo i poceli.
    Kad malo razmislim ima velika slicnost izmedju vas bosnjaka i hezbole. Ovi ne priznaju pravo izraelu da postoji a vi ne priznajete srbima u bih nacionalni identitet a kamo li pravo na samoopredeljenje. Jebo vam pas mater gde god da ste prisutni tu dolazi do nacionalnog sranja.
    Udri po hezbolah izraele neka samo prasti.

  27. Svaka cast Pospanko!
    Izgleda si potrefio nekoga dobro u zivac a to je ovaj cedo sto se predstavlja ko cifut ili sta vec i NY.

    Da ga jos vise potrefis u zivac, uzmi mu IP adresu ili ime providera (najbolje bi bilo ime njegove firme) i posalji na tu adresu zalbu za ABUSE.
    Ja se nadam da se javlja sa posla i firme su tu sve rigorozne! Tako ce i njemu doci neko iz IT-a i reci da je pod istragom pa ce mu malo sef navratiti i na kraju ce se to zavrsiti sve bez nekih poslijedica ali ce ta osoba (ovaj kreten iz NY) izgubiti zivaca i svi ce ga na poslu malo podjebavati …. JUST DO IT 😉

  28. posto vidim da ovaj naturalizovani amerikanac zaista jeste covjek od reda, i da sakuplja svu potrebnu dokumentaciju, ja bih ga zamolio da se javi i ostavi svoju e-mail adresu, tako da bih mu mogao poslati sliku onoga na sta sam mu obecao da cu ga nabiti. nemojte me pogresno shvatiti, nisam ja neki manijak, samo zelim da sve bude zavedeno kako i treba, kada je u pitanju americka vlada :))

  29. @zile pa sjecal li se ti zbog ceg je bombardovana srbija.
    bombardovana je zbog tog sto je izazvala rat sa svim susjednim narodima.
    zbog tog sto je protjeralo milion albanaca.
    kolko je to civila poginulo u srbiji od tih bombi?
    ko to srbima ne priznaje pravo na nacionalni identitet.
    jesil ti drogiran
    jedini koji negiraju svim redom identitet pocev od makedonaca, crnogoraca, bošnjaka su srpski nacionalfašisti čiji smo program na svojoj koži osjetili u zadnjih 15 godina.
    da imate imalo ljudskog dostojanstva ne bi se javljaliu na ovim stranicama izrode ljudski
    osim amerike kojoj ocito izrael sluzi kao baza za kontrolu bliskog istoka i nafte sve zemlje sijeta osudjuju ove zlocine

    Predstavnik Velike Britanije Kim Howells u izrečenim je kritikama bio izravniji nego inače. “Volio bih da Amerikanci napokon shvate što se događa u Libanonu. Razorena je infrastruktura, pobijeno je mnogo djece i ljudi. Vrlo je teško razumjeti vojnu strategiju koja se primjenjuje.

    Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy u Kairu je još jedanput pozvao na prekid vatre. “U protivnom, Libanon kao država prestat će postojati”, kazao je Douste-Blazy.

    Izrael je prekršio međunarodno humanitarno pravo, izjavio je dužnosnik UN-a Jan Egeland, nakon obilaska četvrti Haret Hreik u libanonskoj prijestolnici. Egeland ističe da oko milijun Libanonaca treba međunarodnu pomoć, no njezino dopremanje zahtjeva siguran pristup, koji Izrael zasad onemogućuje.

    Papa Benedikt XVI. pozvao je tijekom angelusa iz talijanske regije Valle d'Aoste na prekid sukoba i pregovore na Bliskom istoku. Papa je za današnju nedjelju pozvao sve na posebnu molitvu i pokoru za mir na Bliskom istoku i u Svetoj zemlji. “Ponavljam da Libanonci imaju pravo na integritet i suverenitet vlastite zemlje, da Izraelci imaju pravo živjeti u miru u njihovoj zemlji i da Palestinci imaju pravo dobiti slobodnu i suverenu domovinu”, rekao je Benedikt XVI.
    ::::::::::::::::::::::::::::::::

  30. @asalkjt: ko ti daje pravo da tretiras pospanka tako?! zasto? zato sto kaze istinu? pa miliarda ljudi zna sta je dosada uradila usa i njegov vestacki satelit izrael, kolonizatoriiii, gdje god su prosli smrt su nanosili, ah to je njima normalno ubijati milione ,hiljade ili jednog covjeka tu nema razlike, vazno je da oni stignu do njihivog cilja…a ko je formirao i oprao mozak bin ladenu??? made in usa!!! pa ti ko da si stvarno si glup i ne vidis dalje od tvojeg nosa, ali ako se pravis da si tako samo da provociras pospanka ti imas neki cilj da ga diskritiras, to je vasa tehnika da uvijek ko se ne slaze sa vama i vasim ogromnim terorizmom vi na takav nacin ponizavate i na jednim recnikom pretite onima koji govor istinu! il ste snama il protiv nas, pa ako hoces ostat ziv bolje budi sa nama! ma budale jedne vi mislite da cete uvijek biti jaki, ha ha ha, bin laden je vas najbolji prijatelj, i najveci neprijatelj muslimana, to su milijarda muslimana i ne muslimana shvatili.on radi za vas i sa vama komunicira , ne sa nama, daleko je on od nas, daleko i nek ostane!!!cuvajte ga dobro kao i celu njegovu familiju sto cuvate, i sve zajednicke bisnes-afere!!!

  31. jedna što živi u rusiji:
    text ove veličine je preveliko i preobimno štivo za idiota tipa asalkjt.Količinu informacija iznesenu ovdje njegov retardirani i od prevelike količine krmetine zakržljali mozak ne može da procesuira.Bog me ubio ako je on skonto i jednu riječ od ovoga što si htjela da mu kažeš.
    Zile:
    Ti izvali pa osta živ:”Ja nikada ne bi mogao da se radujem tudjoj nesreci”. Čudne riječi od nekoga ko je uzeo aktivnog učešća u dogadjajima u i oko Srebrenice.

  32. Kao prvo – Asalktj je Zile.

    Kao drugo nemojte molim vas da se upustamo u debatu o Americi, narucito molim one iz Rusije da ne cine to. Nigdje na svijetu nije jedna zemlja pobila ljude ko sto je Rusija ubijala sama sebe i druge kad je stigla, a stigla je do same Juge. I to s ideologijom Karl Marksa koji je Jevrej ateista. I sam Lenjin je imao Jevrejske krvi u sebi. Dolaskom Staljina – sve se je promjenilo. Staljin je dosao na vlast tako sto je uspjeo nadjacati Leva Trotskog. Ne treba da govorim da je Lev Jevrej koji je osnovao Politbiro. Kasnije je Lev izbacen iz partije i ubijen u Meksiku. To je naznacilo kraj ere Jevrejske dominacije u vrhu komunizma.
    Preostali Jevreji koji su drzali disproporcionalnu vecinu rukovodecih funkcija u Boljsevickoj partiji – su ih izgubili, da bi kasnije ih poslali u Sibir da stvaraju neku svoju “drzavu” tj Jevrejsku Autonomnu Oblast – bogu iza nogu. Sami anti – Semitisam vuce jake korijenje od Kraljevske Ruske loze – koja se je plasila Jevreja te su uvijek smatrali da oni koji im o glavi rade – to se je na kraju i obistinilo kad su Boljesevici Oktobarskom revolucijom dosli na vlast 1917. Tad su sve kraljevske dinastije – bile potresene do temelja – i do dana danasnjeg promjenjen je kurs civilizaciong napredka.

    Cinjenica jest – da je spoljnja politika Amerike – propala i vodi ovu zemlju u ponor kao i da svrstava Izreal kao nekog saveznika – koji nigdje nikad ni u jednom ratu nije bio – saveznik Americki. Ni u Vijetnamu, ni u Koreji, ni u Iraku prvi, ni drugi put, ni na Kosovu, ni mirovnoj misiji u Bosni, ni u Somaliji, ni u Afganistanu. Druga cinjenica je – da u vrijeme kad su Jevreji dosli u Ameriku – su bili tretirani kao gradjani drugog reda. Od strane svih osim 1 od 13 Americkih kolonija a ta je bila kolonija New Amsterdam tj. kolonija Holandskih moreplovaca – koja se je bazirala striktno na biznisu. Sve druge kolonije su bile bazirane – vise ili manje – na vjeri te bile represivne prema Jevrejima. Od te jedne kolonije – koja ce kasnije biti osvojena od strane Engleza nastala je cijela nova ideologija kapitalizma, trgovine i profita i epicentar njen je postao New York – finansijski centar svijeta, a u njemu danas zivi preko 2 miliona Jevreja. Vracajuci se nazad na vrijeme prvobitnih Americkih kolonija, u 12 tih kolonija Jevreji nisu imali pravo glasa, pravo da se kandidiraju za bilo koju funkciju i cak su bili otvoreno fizicki napadnuti ili im je bilo zabranjeno da se naseljavaju tu. Nastajenjem Americke drzave – i sa njenom nezavisnosti – uveden je i 14 Amandman koji je nasilnu morao biti sproveden – a to je da svaki muskarac koji je drzavljanin USA i ima preko 21 godine moze glasati i moze se prijaviti sa sluzbu u istoj – ukoliko nije optuzen za pobunu protiv drzave. Isto tako – u tom Amandmanu je napomenuto da nijedan zakon pojedinih drzava – nije iznad Federalnog zakona – s tim su data jednaka prava svima, osim u to vrijeme – crncima.

    I jos nesto da dodam. Jevreji su u New York dosli iz Brazila. Tamo su bili otjerani vjerskom persekucijom iz Portugala – tako da su Sefardi bjezali u vise smjerova – jedan u Otomansko carstvo, a drugi u kolonije Inquisitora i In/Conquestidora tj. osvajaca. Osvajaca Andalusije. Koja je nastala od Arapske rijeci za Vandale. A Vandali su pleme Visigotha koje je vladalo Spanijom do 7 stoljeca. Iz NYC-a su nikle mnoge korporacije – poznato je da Jevreji kontrolisu tekstilnu i industriju nakita. Marke kao Levis, Calvin Klein i mnoge druge – su samo potvrda svega ovog. Isto tako – skoro sve i jedan proizvod u Americi ima kruzic sa slovom U unutar njega. To je oznaka da je za taj produkt placen Kosher porez Rabbbijima. Iako su Jevreji 2% populacija USA, velika vecina prehrambenih kompanija i dan danas placa – ovaj porez, nesto zbog 2% trzista a nesto i zbog toga sto ne zele cackati mecku – u zemlju slobodnog marketa gdje je drzava nesposobna da regulise korporacije jer ih sutra neko moze – o cas posla uciniti neprofitabilnim. Suma godisnje skupljena na ovaj nacin – je basnoslovna i u bilionima dollara.

    Ovo je naravno samo vrh ledenog brijega, koji je toliko dubok i tesko dokuciv po pitanjima sta se to upravo danas u svijetu dogadja.

  33. @nesferatu071, gde si mogao procitati da podrzavam komunuzam??? u ime njega milioni ljudi su ubijeni, drzave bile diktature , tradicije i kulture raznih naroda unistene, pranje mozga i ponasanje divljaka opravdano!

    nemoj mi i ti prati mozak za opravdanja ove fanaticke strane jedne religije sto izgovor za ubijanje muslimana uvijek kuka sto-je bijo namucen narod. istoriju dobro znam i sve sto su oni prezivljavali, ali ovo sto rade nikakvog opravdanja ni izvinjenja nema-jer ih nisu muslimani umalozavali vec zapad!!! za-to nema logike sto si mi ovo pisao kao poruku, imam prijatelja jevreja sto isto misle kao ja i sto se stide njihovih ” brace jevreja divljaka!” jer oni koji postuju svoju vjeru i pripadnike svoje vjere vole i druge pa ko bio, jer sve vjere i tradicije pisu da trebamo druge postovati i pomagati a ne ubijatiii!

  34. “Šef Glavnog štaba Dan Halutz je dao uputstva avijaciji da sruši deset višekatnih zgrada u južnom predgrađu za svaku ispaljenu raketu na Haifu”, saopćio je na vojnom radiju viši oficir izraelske avijacije.Ovom kao da je Mladić šta u rodu. Inače, osudjujem raketiranje Haife od strane Hesbollah-a, ali se isto tako nadam da će jednog dana i ova izjava da posluži tužilaštvu haškog tribunala kao dokazni materijal.

  35. Fundametalista, ladenovac, zeleni itd. Dosta vise tih otrcanih fraza, citateli vi uopste sta pisete, koristite li uopste svoj mozak!
    Imate li vi djecu, familiju, voljene vam osobe, kako imate hrabrosti uopste o ovom slikama diskutovati i pospanka kritizovat???
    Jedna Drzava uzima sebi za pravo da sudi o sudbini drugih i to na najbrutalniji nacin i sve sto pojedincima napamet pada je kritika osoba koje na nepravdu ukazuju…

    Pospanko veliko Hvala na slikama, samo nastavi
    Moja Poruka svim Simpatizerima Izraela:
    Otvorite oci

  36. SA-Jerushalam-NY
    e nabijem ja i tebe i americku vladu i onda jos jednom tebe da upamtis.

    Na specijalcovom blogu sam bio tolerantan al sad sam pravo sjeban i bjesan nakon fotki iskasapljenih beba jer me sjetise na bebe u sarajevu tako da i ZILETU porucujem da i njega nabijem kad kaze sto su njih gadzali.

    Ma muslimani i pripadnici svih drugih religija su glupi ako se cude sta jevreji rade jer svima je receno i u knjigama njihovim zapisano KO SU JEVREJI

  37. Jazzaru
    Kao prvo, nisu nas Ameri gadjali zbog rata u Bosni i vi sa tim bombardovanjem nemate nikakve veze. Nisu nas bombardovali zbog vas jer su znali da ste krivi koliko i mi za taj rat a i danas znaju s kim su imali posla i da ste vi cinili masakre i radili svojih nekoliko mrkala bas radi izazivanja strane intervencije i bombardovanja.
    Eto vam 500.000 libanaca koji beze od bombi a tako je bilo i na Kosovu. Niko nije proterivao Albanca nego su ljudi bezali od bombardovanja koje je bilo 5 tuta intenzivnije nego u Libanu.
    U Srbiji je poginulo 3500 civila za 79 dana od toga 147 dece ispod 10 godina.
    Ko ne priznaje Srbima nacionali identitet u Bosni? Pa vi muslimani covece bozji, jos nisam sreo muslimana iz bosne koji se nije prema Srbima obracao kao prema “bosanskim pravoslavcima”. Osvestite se somovi, tako nesto samo radja mrznju i netrpeljivost koju ovde saudin vesto promovise pazljivom selekcijom slika i clanaka. Vidi se na kilometar da je teski fundamentalista a vi ako nemate snage da istini pogledate u oci, ko vam je kriv bicete slepi kod ociju. Podrzavali ste politiku vazdusnih napada i neobjavljenog rata protiv jedne suverene zemlje kad vam je to odgovaralo, eto vam sad iste samo su igraci promenjeni. Uzivajte u onome sto ste u principu podrzali 99.

    Santo kako ces jado ti nekoga nabiti kad moras da cucnes kad piskis.

  38. Zile: koliko god se papak trudio da postane građanin nikad to uspjeti neće, i njegovo deseto koljeno u budućnosti zvatće se papak, tako je i sa bosanskim parvoslavcima… al, šta ćemo, ako neko nešto na silu hoće onda mu na volju… Srbin i Hrvat (oni pravi Srbi i Hrvati) nikada neće prihvatiti bosanske pravoslavce i bosanske katolike za Srbe, odnosno Hrvate. Za prve su bos pravsol Prečani, a za druge bos katol Turci… i to je fakat… sve što mogu dobiti u tim zemljama jeste krampa i lopata… pa na volju… al, glupi papak voli u gradu mesti ulice, neg u svome selu biti bekrija… papak ostaje papak…

    Izrael: sve upućuje na to da se polahko ali sigurno obistinjuje slutnja onoga pravovjernoga naroda izraelskoga… šta se desilo sa izraelskim učenjacima kada je Izrael stekao nezavisnost?…
    onom konju američkom:
    idi lovi bizone nije ovo za tebe, a poserem i buša, i riceovu, i senat, i ciu, i fbi, i bijelu šupu, i četverougaon, i dan nezavisnosti i u ćurku vam se poserem!…
    rus je špijuniro i samog sebe pa se raspo, a i amerika se glima ko ona stara ohrdana ćuna!…
    onima koji ovdje nisu prozvani upućujem izvinjenje zobg nekih riječi…
    pozz!…

  39. Zile: ma zovite se kako god hoćete, vaše ime vaša stvar; samo što bi ime trebalo da ima neke veze sa ličnošću koja ga nosi… al, pošto je danas trend da sve što je “niđe veze” ima veze, razumijem te u potpunosti…
    i ovaj ti drugi komentar ulazi u rubriku “niđe veze”…
    da, vidio sam!… a, jesi li ti vidio?…

  40. Do 19 stoljeća, u Bosni su živjeli Bošnjaci heretičke, islamske, pravoslavne, i katoličke vjere i tako su se i identifikovali; svoj jezik su sa ponosom nazivali bosanski, a svoju narodnost Bošnjackom. Srpski, odnosno, Hrvatski nacionalni identitet na prostoru Bosne se formira veoma kasno, tek u 19 stoljeću, kada se Bošnjaci katolicke, odnosno, pravoslavne vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem Srbijanskih i Hrvatskih političkih misionara, odroduju od Bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima.
    Primjera radi, u ovim politicko-misionarskim aktivnostima je bio istaknut Teofil Petranović, koji je u 60 tim godinama 19 stoljeca oko sebe okupio skupinu ljudi, koji su obilazili Bosanska sela i govorili Bošnjacima pravoslavne vjeroispovijesti da je vrijeme da sebe prestanu nazivati Bošnjacima i da se počnu, na osnovu zajednicke vjere, nazivati Srbima. Tu je bio i Vaso Pelagic sa svojim agitiranjem sa pozicija Srpskog nacionalizma, a bilo je I drugih koji su se bavili slicnim politickim aktivnostima. Ilija Garašin je 40 tih godina 19 stoljeća napisao tajni memorandum u kojem detaljiziraju metode poticanja pro-srpskog raspoloženja u Bosni sa krajnjim ciljem asimilacije i aneksije Bosne i Bošnjaka. Među slične metode spadala je i izobrazba mladih Bošnjaka u Srpskoj upravnoj vlasti. Hrvati su zastupali gotovo istu ideologiju, kao I Srbi. Primjera radi, Ante Starcevic I Eugen Kvaternik su širili slicnu apsurdnu ideologiju da su svi Bošnjaci zapravo Hrvati.
    Daniel Toljaga

  41. Zile: da ti nisu staklene oči?…
    nadri lingvisto, govorim bosanskim jezikom, pošto si ti
    “be – o” za sve pa i za to, da ti kažem da riječ, rečenica
    ili dio rečenice stavljen u znake navoda dopušta onome
    koji piše malo veću slobodu izražavanja i bijeg od jezične
    norme… pojima ti nemaš!… “niđe veze” bilo bi isto što i
    nigdje veze!… za to treba malo više pameti, razuma i
    logike i naravno dobar vid da se uoče određeni znaci…
    optika, majstore, optika…
    a, mozak, bojim se baš teleći da ti “đe” zbavimo, al
    nije ni on za tu glavu!…

  42. E sramote i grehote. Koji ti je to bosanski jezik kretenu jedan. Sto ljudi kradete i iskvarujete Srpski i Hrvatski pa eto vam Arapskog pa njega govorite i prepravljajte.
    Jarane, da je tvoj mozak centrala ti bi bio hodajuce pomracenje.

  43. SAFVET-BEG BAŠAGIĆ

    Na sjednicu Narodne skupštine BiH u vrijeme Austro-Ugarske koja se održavala u Banja Luci, rahmetli dr. Safvet-beg Bašagić dolazi sa malim zakašnjenjem, aristrokratski obučen sa fesom na glavi. Čim je on ušao iz sale vikne Petar Kočić, srpski delegat: “Turci u Aziju!” Dr. Bašagić se nonšalntno okrene i odgovori: “A međedi u šumu!” Epilog i atmosferu u sali možete sami zamisliti!

    HUSEIN-BEG KAPETAN GRADAŠČEVIĆ ,ZMAJ OD BOSNE

    U čuvenom razgovoru sa Turskim Begler-Begom, kada mu je Turski Begler-Beg rekao:
    “Nema više Bosne,a neće biti ni Bošnjaka,Huseine…Gineš za državu koja nikad nije postojala – niti će.” Husein-beg Kapetan Gradaščević mu je odgovorio:
    «Ima Bosne,Begler-Beže,i Bošnjaka u njoj.Bili su prije vas i ako Bog da,biće i poslije vas!! Upitan – Zar se ne boji dići oružje na Tursku Imperiju!?? je odgovorio:”Boga se bojim malo,Sultana nimalo,a Vezira – ko dorata svoga!!

    DANIS TANOVIĆ

    U toku razgovora Željke Ogreste sa Danisom Tanovićem pokušavala je isprovocirati Danisa pitajući: “Čiji je OSKAR kad mi nemamo državu Bosnu
    jer tu su osim bosanaca srbi i hrvati sa dva entiteta itd.” Danis joj je rekao da je oskar Bosanski i da je država Bosna. Ona je bila do te mjere drska da mu je rekla: “Pa vi nemate ni jezik bosanski i pitala ga može li joj pričati na bosanskom jeziku ako taj jezik postoji”,a na sve to poslije nekoliko sekundi razmišljanja odgovara DANIS na BOSANSKOM pa kaže: “DA LI VAMA PO ĐAHKAD NA SABAHU ĆUNA NA PAMET PADA.” Željka je bila sokirana nastao je tajac ona se digla i napustila emisiju koja je ostala ne dovrsena jer je prekinuta. Dakle to je genijalno, a dao joj je ukratko sve do znanja.

    Mula Mustafa Šefki Bešeskija (koji je u svom ljetopisu pridodao i zbirku pjesama na bosanskom jeziku), ustvrdio je da je taj jezik mnogo bogatiji od arapskog, zato što ima 45 riječi za glagol ići.”

    Marvo Orbini je 1601. godine zapisao: “Od svih naroda koji govore slavenski, Bosanci imaju najglađi i najelegantniji jezik i diče se činjenicom da jedini oni dan-danas paze na čistoću slavenskog jezika.”

    Citat Evlije Čelebije je u prolasko kroz Sarajevo rekao: „Narod se u ovim krajevima u pučkom govoru zove Bošnjaci. Samo, draže im je kad se kaže Bosanci. Kao što je čist njihov jezik, tako su, zaista, i oni sami bistri ljudi koji sve ispravno prosuđuju. Jezik im je blizak latinskome“

    Muhamed Hevaji Uskufi je rođen 1601. u Dobrinji kod Tuzle. Obrazovanje stiče u Istanbulu, gdje biva i na dvorskoj službi. Napisao je prvi rječnik bosanskog jezika – MAQBUL-I ‘ARIF (Potur Šahidija) – 1631 godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rječnika. Zahvaljujući Bošnjaku Muhamedu Hevaiju, Bošnjaci mogu slobodno da se ponose svojim bosanskim jezikom, jer je prvi rječnik bosanskog jezika ujedno i jedan od prvih i najstarijih na Balkanskim prostorima.

    @Zile: Ne luduj isprani mozgu

  44. Niti je u pravu pospanko, niti onaj mali židovski gmaz koji prijeti HS špijunima.

    Gdje biste živjeli rađe ? U nekoj islamskoj državi gdje te nasmrt kamenuju zbog malo seksa sa nekom curom i gdje si bijednik koga svaki dan lažu pričama o bogu i onom svijetu, dok bogati zadrigli arapi troše milione na kamile i luksuzna kola dok ti umireš od gladi.

    Ili kod Židova koji te gledaju kao goja (goyim – uvredljiv naziv za nežidova) i koji te smatraju pripadnikom niže rase i tretiraju kao Palestica. Svi smo mi goyim smo za njih kao Palestinci.

    Pakao su i jedni i drugi – i mi bijeli Bošnjaci ne treba da držimo stranu ni jednima ni drugima. Nema tu pobjednika među ovim dušmanima. Arapi se pare kao zečevi (i ima ih ko termita 350 miliona) – i da izrael povalja svaki dan po tisuću arapske djece – nemogu im ništa. S druge strane Židovi drže A-bombu i njima Arapi ništa ne mogu.

    Stoga zaboravimo ove likove, hajmo na more, pojest, popit, povalit i bogu se zahvalit da među nama nema Židova i Arapa.

  45. @T-72
    Moram ovako…
    GDJE SI TI OVDJE PROCITAO DA MI ZELIMO DA ZIVIMO U ISLAMSKOJ DRZAVI, DOK NA DRUGOJ STRANI TVOJI CETNICI SE TAKO TRUDE DA ZAOKRUZE ONO STO SU NAPRAVILI GENOCIDOM…
    Koji si ti islamofobista…sanjas kako jurisas na Turke i to na kosovskoj bitci…

    SF-SN © by tetak

  46. T-72 je bošnjački nacionalista – a ne četnik. Prosvijećen i oslobođen vjerkih laži.

    Treba prohodati po Sarajevu i vidjeti monstrume koji su pokriveni, bradate Arape koji vodaju plavokose i plavooke Bošnjakinje ispranog mozga preko Islama i sve ćeti biti jasno.

    Islam = Rasno miješanje = Četnici = ZLO

    Tako mislimo MI pravi Bošnjaci.

    A ti tetka hajde u Tursku ili neku arapsku zemlju na deranje u duburu – to je Islam – vjera pedera.

  47. Nisu sve “Sarajlije” iz Novog Pazara, košpicari sa Kosova ili bradate spodobe koje su došle da se “bore za Bosnu” – a završile borbom sa Bosankama u krevetima koji im ne pripadaju.

    Srbi su većinom turske krvi, ali vama lijamaba nije mahane – brzo ćete ih dostići.

    I da – Islam je vjera koja kamenovanjem kažnjava seks – pa milioni muslimanskih muškaraca – džukela hodaju ulicama ko manijaci – a nema čkapi – pa se pucaju u stražnjicu od-do. Svaki hodža koji ode u arapski svijet da studira – dođe kući kao goblen izbušen pa napada djecu po mektebima – ali se to eto ne priča da bi se islamsko zlo zaštitilo. U selu odakle je moj poznanik je dijete umrlo nakon što ga je hodža silovao – a svi šute i prave se da ništa nije bilo.

    Ljutite se na Židove – a služite Arapima i Turcima koji su još niži od najnižih – Židova – prokleti bili i jedni i drugi i treći i oni koji im služe.

    Da nije Srba – davno bi među nama bio građanski rat – Europljani Bošnjaci protiv Islama i potomaka Turaka, Arapa i ostale gamadi koja se za Turaka ovdje nakotila i Islam ih štiti. A nečija će vas ruka stići kao i ogavne židove o sljedbnici smrada židovskog Abrahama – Ibrahima. Vaši dani u bijeloj Europi su odbrojani. Kad tad – zlo će biti kažnjeno.

  48. Crna Gora se odcijepila od Srbije?
    Kosovo ce pripast Albancima, nema mjesta za srbe!
    Hrvatska se rijesila srba u krajini!
    republika smrdska nema vojsku, uskoro ce biti i policija “zajednicka”.
    Svijet ide otvoreno da sjebe srbe a ne Bosance, mi samo mozemo dobiti, mi nemamo sta vise izgubit.
    E da sad ti nama reci T-72 kome su dani odbrojani, NAMA ILI VAMA?

  49. Vidi ovog malog mundju što lupa. Opet miješa islam i Bosnu. Bosna je stara europska država – pislam znamo svi šta je. Ko god nije musliman – on je četnik. FAŠIZAM – i to ISLAMSKI (to je to).

    Pa vidi jado kako vas Židovi gaze, šitepu svaki dan. Evo ti pismo Engleza iz rata da vidite koliko Europa mrzi Islam.

    ČITAJ JADO:

    Buduca Bosna bez islama

    U Haskom tribunalu otkriveno pismo nekadasnjeg
    britanskog premijera Dzona Mejdzora ministru
    spoljnih poslova Daglasu Herdu, u kojem stoji:
    Unistimo Bosnu
    kao islamsku državu
    – Sprečimo uticaj muslimanskih zemalja, posebno Turske
    – To je u interesu stabilne Evrope
    Velika Britanija je podržavala raspad Bosne i Hercegovine početkom 90-tih i zalagala se da se po svaku cenu izbegne stvaranje muslimanske države na Balkanu!
    Ovo je sustina pisma koje je početkom ovog meseca uvrsteno u sudske spise Haskog tribunala, u sudjenju sestorici Hrvata koje tuzilastvo tereti za navodne ratne zločine pocinjene u BiH. Pismo je nekadasnji britanski premijer Dzon Mejdzor 2. maja 1
    993. uputio tadasnjem ministru spoljnih poslova Daglasu Herdu.
    „Dragi Daglase”, stoji u pismu, „Hvala Vam na iscrpnom izvestaju o situaciji u BiH. Prvo, mi ne pristajemo, ni sad ni u buducnosti, da naoruzavamo ili obucavamo muslimane u BiH vojnom tehnikom. Drugo, nastavicemo da pomazemo nametanje i prisilno vrsenje embarga UN. U tu svrhu, i do konacnog rešenja situacije na terenu, to jest do raspada BiH i njenog unistenja kao moguće islamske države unutar Evrope, koja se neće tolerisati, nastavicemo da sledimo takvu politiku.
    Treće, dok se situacija u bivšoj Jugoslaviji ne resi, moramo po svaku cenu da osiguramo da se ne dopusti nijednoj muslimanskoj državi nikakav uticaj na politicke akcije Zapada u tom podrucju, posebno ne Turskoj. Zato je potrebno nastaviti sa sprovodjenjem Vens-Ovenovog plana, da bi se odlozila svaka takva moguća akcija dok BiH ne prestane da postoji kao država sposobna za zivot, i dok njeno muslimansko stanovnistvo ne bude potpuno uklonjeno sa tog podrucja!
    Mada se to može ciniti kao tvrda politika, moram insistirati kod Vas i onih koji stvaraju politiku u Ministarstvu spoljnih poslova i vojnim snagama, da je to, u stvari, realna politika, koja je u najboljem interesu stabilne Evrope.
    Ako Zapad ne spasi muslimane, oni muslimani na Zapadu potpuno su bespomocni da nam se odupru, jer mi kontrolisemo njihove vlade. Važno je da svi imamo ujedinjen front prema onima u parlamentu i zemlji koji imaju drugacije glediste, naročito posle snažnog napada bivše premijerke na takvu politiku. Ocekujem da se svi koji služe ovoj vladi pokore kabinetskoj odgovornosti. Iskreno Vas Dzon Mejdzor.”
    Bivši predsednik hrvatske vlade Josip Manolic svedocio je pred Tribunalom da je to pismo pokojni predsednik Hrvatske Franjo Tudjman procitao na sastanku državnog vrha RH 2. jula 1993, objašnjavajuci da hrvatske snage imaju podrsku u borbi protiv vojske Alije Izetbegovica. Mada je zvanicni London demantovao autenticnost pisma, odbrana optuzenih Hrvata uspela je da ono kao zvanicni dokaz udje u postupak.

    Hrvata je 5 milijuna, Srba 10 milijuna i imaju nacionalne države. A šta ćeš ti jado u ovih nekoliko dolina što su preostale od Bosne da učiniš. TI ćeš biti sjeban ko u Srebrenici.

    To se može spriječiti samo uništenjem muslimanskih ekstremista u našim redovima.

  50. Srbijo mjesto moje drago

    nikad u zivotu nisam bio tamo

    ali zato mjesto mene nesto veze

    tamo cetniku vrat se nozem reze

    Za Bosnu brate a sa vjerom u Allaha

    Srbijo mjesto ponosa Bosanskoga

    zbog Bosanskoga junaka naseg Alije

    tamo braco vise nema cetnika

    Sabljom svojom klao ih je glatko

    jer samo je jedan komadant Abu Hamza

    zato braca Bosanci ima da slave

    nevjernicke Grcke odsjekli su glave

    Sto hiljada ili malo vise

    tamo braco vise ih nema

    srusili smo njihove crkve i prikaze

    zavili smo im zene u mahrame

    Nosi nosi Drino kosti cetnicke

    ponosni su nasi ljudi na svoju zemlju muslimansku

    Kad udare nasa braca muslimani

    ko su Bosanci upamtice Grci cetnicki

    kad udare Bosanci sa svih strana

    nece vise biti cetnickih vlaha

    Ovo vam je kazna sto ste izdali rod

    prodali ste Mjesec i Zvijezdu kaznio vas Allah

    pogrci odvratne od Grka ste gori

    kolji Hamza kolji i sve cetnike pokolji

    Vasa zemlja nije Srbija nego Grcka

    a Srbija je bila i osace Bosanska (muslimanska)

    konacno i Bosnu sunce ce da sine

    sudit ce vam balije sa obadvije strane Drine

    Dzaba vam Rusi i cetnici

    i oni ko i vi zavrsit ce u Drini

    cujete li cetnici crno vam se pise

    sad vam ni Rusi ni Grci ne pomazu vise

    Oj Hamza hodite svom rodu

    predali ste Srbiju Bosanskom (muslimanskom) narodu

    nosi nosi Drino cetnicke kosti

    sta je bilo bilo je Allah ce da oprosti

    Doci ce dan kad cemo i dalje sve cetnike da koljemo, insAllah

  51. Živiš među 300 milijuna Europljana, jedeš njihov kruh i sereš po njima. Ubićeš ti par ljudi manijače guzlimanski – ali na koncu stradaš.

    Milijun tvojih lijaba je pobjeglo na zapad – što ne pobjegoše u Saudiju – nabijem ti Saudiju znaš gdje.

  52. pa vi niste normalni svega mi, sprdate se iz slika i iz svoje vjere!!!!!!!! Treba vam bit zao jadne dijece sto stradaju radi budala sto su u vladi, njih treba granatirat . Prvo pocet sa Bushom, pa dalje cak i nasu bosansku vladu, oni sve zakuhaju a jadan narod strada nema veze koje je nacije…. A ti Srbo jak si na jeziku, al znas sta kazu pas koji laje ne grize…..

  53. dragi zidovi i srbi…dodjite nam u hrvatsku, imamo mnogo mjesta za vas. Smjesticemo vas u Jasenovac i u Gradisku. Mozete osnovati svoju vladu, stranke i sto god hocete. Samo nam dodjite, u sto vecem broju. A susjede bosnjake pozivam da ih docekamo zajedno.
    Pozdrav.
    A tebi americki usrani zidove…ako treba poslacu ti ime, prezime i adresu…tu sam u Chicagu. Da se ne mucis sa IP adresom. Ah da, da se pridruzim i ja gore navedenom nabijanju na kurac. Ja cu ti majku i sestru.
    Pozdrav…

  54. edo crni labude nabijes ti mamu svoju na to kastrirano malo jada sto imas pjesmu koju si napiso ukro si od jednog srbijanskog repera picka ti strinina nemozes progovorit dok ti srbin neda iduju sto da kazes pu kopilad nesvrstana dabogda pocrkali svi

  55. Brate Pospanko… Sve dok je amerika snazna Izraelu niko nista nece smjeti…
    Al oslabice i ona i meni ce osmjeh najveci na licu biti kad se to desi…
    Jer terorizam je amerika stvorila zajedno sa cionistickom grupom…
    Nisu svi Izraelci krivi za to vecini je puna kapa svega… Bolesni cionisticki vrh je taj koji je pogan najeveca i koji ubjedjena sam svaki nemir u ovim zemljama gdje postoji Islama pokrece…
    Oni su ti koji su zanijekali i Boga i Isusa i koji su ubijali Bozije poslanike…
    Al ima Onaj Svemoguci koji ih ceka na svom sudu…

Komentariši