Na putu u nepoznato

PISAćU O RATU, TEMA NIJE POPULARNA ALI MOZDA CE NEKO DA PROCITA NEKU OD PRICA KOJE CU OVDJE NAPISATI. SUDBINA SLICNIH MOJOJ BILO JE NA HILJADE, TAKO DA NISAM BIO NIKAKAV IZUZETAK ILI HEROJ, BIO SAM MLAD, LUD I NISAM IMAO STA IZGUBITI OSIM GOLOG ZIVOTA

28.02.2008.

LUD + ZBUNJEN = NENORMALAN

Posljednjih dana pratim dešavanja oko protesta u Sarajevu. Pratio sam čak i forume, da vidim i osluhnem šta kažu narodne mase. Pokušao sam upratiti i šta kažu udruženja vakih i nakih građana... Juče sam pročitao da boračke organizacije pozivaju borce da ne izlaze na proteste. Zanimljivo, da neko ima pravo da mene pozove da ne izađem na proteste a da ja nemam pojma ko je ta osoba. Ne sjećam se da me ikada iko pitao bilo šta, iz bilo kog udruženja. Ja sam kao član od 04.04.1992 do posljednjeg izdisaja Armije BiH bio njen pripadnik. Pa sam mislio da će me neko nešto pitati, ali niko nikada, ama baš ništa ni u šali me ne upita. Kažu ima neko udruženje, koje okuplja građane koji su bili prije rata uključeni u organizovanje otpora i čuvanje mahalskih straža. Rekoše da se može i radni staž dobiti, na osnovu toga. Vratih se u mislima u neka davna vremena prijeratna, i vidjeh kako držim straže, obezbjeđujem nekakve skupove... Sve kontam, pozvat će i nas neko, sjetit će se da su nas slali da obezbjeđujemo most na rijeci Tari, kod Šćepan Polja. Vrijeme prolazi, ali niko neće ni da se sjeti. Moguće da su nas zaboravili ali prije bih rekao da od onih koji su nas slali i sve to organizovali, danas niko ne sjedi u ovim udruženjima. Ipak meni bi drago da su me se konačno sjetili, te me juče javno obavijestili da bojkotujem proteste, i ako bude nedaj bože potrebno suprostavim istim. 

Danas ponovo saopštenje. Kažu mi da ipak boračka udruženja ne stoje iza jučerašnjeg poziva ili da ne stoje pojedina. Čitam, pa ponovo čitam ono od juče. Kontam kome vjerovati. Ovima što kažu da bojkotujem ili ovima koji kažu da idem naprijed. Zbunjen sam, kao i 1992. Kada sam očekivao “Zelene Beretke” da dođu i da me odbrane, i tako čekao danima, a ono se ništa nije desilo. Tek nakon završetka rata  dođoše i objasniše mi da smo u stvari svi mi bili ''Zelene Beretke''. Da mi je samo neko imao da objasni ovo 1992, nije ni svjestan, koliko bi mi olakšao život.

Umorih se od razmišljana i na kraju odlučih otići, na proteste. Mada pojma nemam šta ću tamo, da li da se suprostavim ili da podržim. Moram pomno osluškivati šta će mi reći iz udruženja. Ne bi bilo dobro, ako bih čuo pogrešnu naredbu u pogrešnom trenutku na pogrešnom mjestu. Zbog toga, molim udruženja boraca, da se drže po strani sa svojim izjavama i da uživaju u svojim udruženjima, jer njih niko niti proziva, a niti dira.

P.S.’’Ne trudite se da me pronađete u masi, ja ću šetati tada po pješčanim plažama mediterana. Ipak sam ja star za proteste, a imam i neki strah od istih :)”

Na putu u nepoznato
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829


CITAJ OD POCETKA - Klikni na zastavu

DNEVNIK BOSANSKOG VOJNIKA
Price iz ratnih dnevnika Saudina Becirevica objavljene su u dvije knjige koje cine cjelinu "Dnevnik bosanskog vojnika".
Focanska Brigada - Treskavica '95
"I zato se najradije opet vraćamo ovamo, na liniju i ponovo nam se vraća samopouzdanje i ponovo postajemo svjesni ko smo i šta smo. A žao nam onih po gradu. Čini nam se da oni postaju »nula«... Ovdje se moraš osjećati ponosan, jer braniš svoju zemlju, svoj narod."


KAJLO STARA

PRIJATELJU MOJ
DRUZE NAJBOLJI
OSTAVI ME KADA MNOGO
TREBAO SI MI K'O NIKADA

U NAJGORE DANE
JA LIJECIM RANE
KOJE MI NIKAD NECE
NI ZAMLADITI JARO MOJ

U TOM NOVOM SVIJETU
NADJI MJESTO ZA MENE
JER JA OVDJE NECU MOCI
DUGO BEZ TEBE
KAJLO STARA, JARO MOJ

ONO STARO DOBRO VRIJEME
NIKAD NECE BITI,
A NI NASU STARU RAJU
OPET SASTAVITI
JER NEMA NJIH

U MOM SRCU ZNAJ
ZAUVIJEK CES BITI,
A JA DRINSKOM CESTOM
NECU VISE PROLAZITI
A RAZLOG ZNAM

LISTA POJMOVA
RB - Rucni bacac granata
RPG - Rucni bacac granata (kineski)
VBR - Visecjevni bacac granata
PAT - Protiv-avionski top
PAM- Protiv-avionski mitraljez
BST - Bestrzajni top
KOKTEL - Molotovljev koktel
GUSTAV - Rucni protivoklopni top
PASP - Polu-automatska snajperska puska
MALJUTKA - Navodeca raketa
CRVENO OKO - Navodeca raketa
NITROGLICERINKA - Puska sa helijumskim zrnom (dejstvo slicno tromblonu)
PAPOVKA - polu-automatska puska
BOV - Borbeno oklopno vozilo
PASTETA - Nagazna mina
PROM - Protivpjesadisjka odskocna rasprskavajuca mina
KLACKALICA - Nagazna mina
PRAGA - Oklopno vozilo sa 30mm PAT-m dvocjevcem
DUM-DUM METAK - Metak sa zatupljenim olovnim vrhom
RASPRSKAVAJUCI - Metak koji explodira prilikom udara u prepreku
FENJERUSA - Svijetleca granata
ZOLJA - Protiv oklopna rucna raketa (jednokratna upotreba)
OSA - Protivoklopni rucni lanser granata
KONTEJNER - Granata za OSU
ZIS - Top 76 mm
RKZ - Reaktivno kumulativno zrno

IDV - Izvidacko-Diverzantski vod
IDC - Izvidacko-Diverzantska ceta

BALO - Konzerva IKARA

Ako imate neko pitanje


BROJAČ POSJETA
1383114

Powered by Blogger.ba